Barry Callebaut zbog salmonele je zatvorio svoju najveću tvornicu u Belgiji
Barry Callebaut, dominator na tržištu čokolade za profesionalnu gastronomiju, zaustavio je proizvodnju u jednoj od svojih glavnih tvornica u Belgiji nakon što im je u čokoladi otkrivena salmonela. Kompanija je 27. lipnja pronašla salmonelu u jednoj seriji čokolade i blokirala sve čokoladne proizvode napravljene na lokaciji Wieze. Sve linije za proizvodnju čokolade zaustavljene su u, kako je nazivaju, najvećoj tvornici čokolade na svijetu.
adsense_content_v3
Izvor zaraze je lecitin, proizvod koji se standardno koristi u proizvodnji čokolade. Nije objavljeno koja je vrsta salmonele pronađena ali smatra se da nijedan zaraženi proizvod nije došao do potrošača i nitko dosad nije prijavio simptome koji bi se mogli povezati s Barry Callebaut proizvodima.
Prije Barry Callebauta proizvodnju u tvornici u Belgiji zbog salmonele je morao zaustaviti talijanski Ferrero. Njima je salmonela otkrivena na tržištu, u Kinder čokoladicama, od kojih se razboljelo gotovo 450 ljudi u Velikoj Britaniji, Americi, Kanadi i Franancuskoj. Nedavno su dobili odobrenje za ponovno pokretanje proizvodnje. Proizvođač slatkiša Strauss zbog 20 zaraza salmonelom morao je na tri mjeseca zatvoriti svoju tvornicu u Izraelu.
Barry Callebaut, omiljena čokolada i među hrvatskim slastičarima, kompanija je vrijedna 12.25 milijardi dolara. Drže gotovo 40 posto svjetskog tržišta specijalne čokolade i prerađuju 12 posto sveg kakaa na svijetu. I zadnjih godinu dana prodaja im je rasla 8,9 posto a prihodi gotovo 15 posto. Callebaut čokolade nemaju osobitu gastronomsku vrijednost, ali su pouzdan i najprodavaniji slastičarski materijal, proizvode se u niz verzija s različitim performansama prilagođenima potrebama profesionalaca, dok kompanija zbog svoje veličine zadnjih godina intenzivno radi na povećanju održivosti u cijelom lancu proizvodnje.


